Στοματική υγιεινή σκύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στοματική υγιεινή σκύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η σημασία της στοματικής υγιεινής των κατοικίδιων ζώων αποτελεί ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει την απαιτούμενη προσοχή, καθώς αποτελεί μέρος της απαραίτητης φροντίδας τους. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών περισσότερα από το 70% των κατοικιδίων ζώων παρουσιάζουν σημεία περιοδοντικής νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές παθήσεις, δυσχέρεια στη λήψη τροφής με συνέπεια τον υποσιτισμό, απώλεια δοντιών ακόμη και καρδιακή νόσο! Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη και αποτελεί καθήκον των ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδια τους.

Η διατροφή του ζώου είναι το πρωταρχικό μέλημα του ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να χορηγείται τροφή καλής ποιότητας ενισχυμένη σε συστατικά που ενισχύουν τη στοματική υγιεινη. Συνιστάται επίσης η χορήγηση συμπαγών σνακ, ειδικά παρασκευασμένων, εμπλουτισμένων με ένζυμα και ιχνοστοιχεία και εγκεκριμένων από κτηνιάτρους, τουλάχιστον μια φορά την μέρα. Η τριβή που προκαλεί μια τέτοια σκληρή τροφή καθαρίζει αποτελεσματικά τα δόντια.

Σκληρά νάυλον ή δερμάτινα κόκαλα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας και μπορούν να δίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το βούρτσισμα των δοντιών αρκετές μέρες της εβδομάδας αλλα και η χορήγηση με το νερό ειδικών στοματικών διαλυμάτων βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος, στην απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρα) και στην πρόληψη σοβαρότερων περιοδοντικών παθήσεων.

Τέλος, σε περίπτωση που εχει δημιουργηθεί τρυγία κρίνεται απαραίτητος ο οδοντιατρικος καθαρισμός από κτηνίατρο με ειδικό εξοπλισμό (υπέρηχοι) και η στίλβωση.

Και οι δυο διαδικασίες απαιτούν το ζώο σε γενική αναισθησία με την απαραίτητη παρακολούθηση καθώς και ειδικές γνώσεις. Ο οδοντιατρικός καθαρισμός συνιστάται προληπτικά να διενεργείται 1-2 φορές το χρόνο.

Η σωστή στοματική υγιεινή που ξεκινά εγκαιρα και συνεχίζεται τακτικά είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί θα απαλλάξει το κατοικιδιο σας από τη συνήθη δυσοσμία του στόματος και τις περιοδοντικές παθήσεις, αλλα και γιατί θα του εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα περισσότερα χρόνια και καλή ποιότητα ζωής.


Πηγή: http://www.queen.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BEST QUALITY

Άριστη Ποιότητα Προϊόντων και Υπηρεσιών

DELIVERY

Αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

SATISFACTION

100% Ικανοποιημένοι Πελάτες.

 
Copyright © 2015. EasyPet.gr